Škoda Kodiaq - Resnica - Škoda Klub Slovenija - Portal
Škoda Klub Slovenija - Portal

Škoda Kodiaq – Resnica

Pri Škodi so tudi uradno potrdili prihod novega SUV-a z 7 sedeži pod imenom Kodiaq. Ime izhaja iz vrste medveda ,ki živi na južnem delu Aljaske. Povezujeta se med seboj po podobnih lastnostih “Velikost, moč in odlične lastnosti v naravi”.

Čeprav je medvedu ime Kodiak, so se pri Škodi odločili, da mu dodajo črko Q namesto K-ja na koncu. To pa ravno zaradi tega, saj vrsta tega medveda živi na otoku Kodiak – kjer živi staro ljudstvo Alutiiq. Prav oni pa imenujejo medveda Taq uka ‘aq in v čast njihovega starega jezika so pri Škodi dodali črko Q.

Tukaj so gledali tudi na druge povezave med avtomobilom in medvedom, kot je naprimer socialna povezava saj je medved zelo družabne narave in se po navadi gibajo v paru.

No pa da kaj povemo tudi o samem avtomobilu. Predstavljen bo v drugi polovici leta 2016, prvi modeli pa bodo na voljo v zgodnjem začetku leta 2017. Dolžina avtomobila bo 4.7m, motorji pa bodo na voljo od 1.4 TSI(130KM) do 2.0 TSI(220KM) in pri dizelski različici od 1.6 TDI(110KM) do 2.0 TDI(190KM). Prav tako bo na voljo hibrid a šele, ko ga bo prvi dobil Superb. Znano je tudi, da bo imel na voljo platišča od 17″-19″ a za ostale uradne informacije bo treba še malo počakati.