Domač jogurt

Recepti in ostale kuharske prismodije ipd.

Domač jogurt

OdgovorNapisal/-a canna » 11 Jun 2014 11:29

Sestavine:
-2000 ml nehomogeniziranega mleka (potrebujete torej navadno, nehomogenizirano mleko, ne pa »alpsko«)
-3 žlice navadnega jogurta (sprva kupljenega, pri naslednjih pripravah boste uporabili že domačega)

Priprava:
Mleko nalijte v veliko ognjevarno kozico in ga med občasnim mešanjem zavrite. S tem se bo struktura mlečnih proteinov nekoliko spremenila, prav tako pa se bodo uničile morebitne bakterije, ki bi lahko preprečevale dober razvoj aktivnih bakterij jogurta.
Med kuhanjem mleka kuhinjsko korito napolnite z mrzlo vodo.
Ko mleko zavre, kozico odstavite in jo postavite v korito z mrzlo vodo, da se bo mleko čim prej ohladilo – doseči morate telesno temperaturo oziroma nekje med 35 do 40 stopinj Celzija (lahko uporabite kuhinjski termometer, ali pa temperaturo preprosto določite s kapljico mleka na koži zapestja, tako kot se preverja temperatura mleka za dojenčke).
Mleku sedaj dodajte jogurt in premešajte. Posodo prekrijte s plastično folijo in pustite stati na pultu 12 - 18 ur. (Postopek zorenja je lahko za polovico krajši, če imate posodo oziroma lončke z jogurtom na nekoliko bolj toplem, na približno 35 stopinjah – jih na primer postavite v pekač s toplo vodo, ki pa ne sme biti prevroča!) Jogurt nato spravite v hladilnik, kjer ga lahko hranite do enega tedna. Preden vam ga zmanjka, ga tri žlice uporabite za naslednjo pripravo.
Okus jogurta bo odvisen predvsem od tega, s kakšno vrsto jogurta ste pričeli (katere bakterije vsebuje). Izboljšate pa ga lahko tudi tako, da del mleka nadomestite s smetano in dobite tako bolj smetanast okus.
Jogurt lahko ob pripravi predevate v manjše kozarčke in ga tako hranite v hladilniku že pripravljenega na »porcije«.
Jogurtu lahko ob pripravi primešate med, grozdni sladkor (fruktozo), ovsene in druge kosmiče, dodate lahko oreščke in semena ter suho sadje, ali pa ga podložite z vloženim sadjem ali malo domače marmelade.
Svežega sadja ne dodajajte ob pripravi, saj bodo encimi v njem vplivali na strukturo jogurta in ga tudi naredili bolj vodenega. Sveže sadje torej dodajte preden jogurt postrežete.

Slika

DOBER TEK!!! :happy-partydance:
canna
 
Všečkan: 0

Re: Domač jogurt

OdgovorNapisal/-a robocoprs » 11 Jun 2014 13:46

Još jedna bruka! :character-chef: :techie-eatcursor:
robocoprs
 
Všečkan: 0


Vrni se na Kuharski kotiček

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

O nas

Pred uporabo foruma si prosim preberite navodila za različne funkcije in pravila samega sporočanja na forumu. Za pomoč, napako ali kaj podobnega, se obrnite na administratorja foruma "Skoda" ali pa na info@skoda-klub.si Stran uporablja piškotke za več informacij obiščite naš portal.

cron